16.09.2010 10:39

Dny s nizozemskou kulturou v Praze - pozvánka na přednášku

 Národní galerie v Praze a Ústav dějin uměni AV zvou na přednášku Garyho Schwartze: Rembrandtovi Orientálci v rámci  Festivalu nizozemské kultury NethWorks.cz 2010 dne 7. října 2010 v 17.30 hod. v Národní galerii v Praze ve Šternberském paláci, Hradčanské nám. 15, Praha 1:

Rembrandtovi Orientálci

Přednáška Garyho Schwartze, Amsterdam

7. října 2010, 17. 30 hod.,

Národní galerie v Praze, Šternberský palác, Hradčanské nám. 15,

Akce se koná v rámci Festivalu nizozemské kultury NethWorks.cz 2010

Rembrandtův Učenec v pracovně z r. 1634 je jedním z nejvýznamnějších obrazů ve Sbírce starého umění Národní galerie ve Šternberském paláci a mezi díly tzv. „Zlatého věku holandského malířství" vůbec. Je zajímavé, že zobrazuje stejný model, který Rembrandt zvolil i v jiných malbách ve stejném období, jakým je např. Orientálec z amsterdamského Rijksmusea. Ukázal v něm muže, oděného do orientálního kostýmu a korunovaného důmyslně stočeným turbanem. Postavy tohoto typu se v Rembrandtově tvorbě nevyskytovaly náhodně. Přednášející, velmi známý rembrandtovský specialista Gary Schwartz, představí poprvé souhrnné výsledky průzkumu tohoto přitažlivého námětu. Co stálo v pozadí Rembrandtových Orientálců, jaké významy umělec sledoval? Co vypovídají o vztahu holandského protestantského malíře k východu, muže, jenž sám svůj domov nikdy neopustil?

Přednáška je předehrou k výstavnímu projektu Rembrandt a přátelé. Oslava holandského malířství v Praze, který se uskuteční v příštím roce a bude zahrnovat také výjimečnou výpůjčku Rembrandtova Orientálce z amsterdamského Rijksmusea. Bude pronesena v angličtině a dostupná v češtině prostřednictvím simultánního překladu se sluchátky.

Gary Schwartz se narodil v Brooklynu, v New Yorku v r. 1940. Studoval dějiny umění na New York University a na Johns Hopkins University v letech 1956 - 1965. V r. 1965 získal Kressovo stipendium do Nizozemí, kde se trvale usadil. Byl činný jako překladatel, editor a publicista, jako učitel, přednášející a spisovatel. Je zakladatelem mezinárodní organizace CODART, sdružující kurátory holandského a vlámského umění. Rembrandtovi se věnoval v publikacích: Rembrandt: all the etchings in true size (1977); Rembrandt, his life and his paintings: a new biography (1984) a Rembrandt´s univers: his art, his life, his works (2006).

 

NethWorks.cz 2010

Festival nizozemské kultury NethWorks.cz 2010 představí podobně jako během loňského prvního ročníku to nejlepší z kreativních oborů z Nizozemska. Od poloviny září do konce října se v Praze a dalších městech jako Brno nebo Jihlava odehraje přes třicet akcí s nizozemskou účastí. Festival se zaměřuje na spolupráci mezi Nizozemskem a Českou republikou v oblasti kultury, ekonomiky, zemědělství či právní vědy. Jeho posláním je mimo jiné networking, který dává dohromady lidi z obou zemí za účelem dalšího prohloubení a rozšíření vzájemné spolupráce.

Během NethWorks.cz 2010 se budou Nizozemci a Češi setkávat na zavedených významných kulturních akcích, jako jsou Designblok, 4+4 dny v pohybu nebo Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě. Veškeré související informace, detailní program a další zajímavé informace na www.nethworks.cz.

Festival NethWorks.cz pořádá Velvyslanectví Nizozemského království ve spolupráci s partnerskými organizacemi z České republiky a Nizozemska.

—————

Zpět


Kontakt

ANGLIČTINA - Ivan Macek

ICQ: im23 (632187889)
Skype: ivanim23


00 - 420 - 774 899 935